marți, 2 decembrie 2014

Baia Mare se pregătește să devină destinație pentru turismul climateric ?


Potrivit unei articol publicat de AGERPRES Baia Mare ar putea redeveni o ministațiune climaterică, așa cum a fost cunoscută în anii '40 ai secolului trecut, când turiști din Austria, Ungaria și Germania veneau aici pentru a beneficia de tratamente, cură de aer ozonat și călătorii prin munți.

Potrivit reprezentanților administrației locale și sectorului turistic din zonă, orașul Baia Mare, căutat ani îndelungați de străini pentru aerul ozonat, deține acum șansa ca după închiderea mineritului și metalurgiei să revină în turismul climateric care i-a creat un renume în mai multe țări din Europa.
"Cunosc povestea orașului din perioada celor două războaie mondiale, știu că un număr apreciabil de turiști veneau special aici pentru a beneficia de tratamente cu ape minerale și a petrece timp îndelungat plimbându-se prin parcuri, dar și urcând prin munții Gutâiului, explorând flora și fauna montană. Din nefericire, zona cea mai cunoscută, Valea Borcutului, unde a existat un castel, cu greu ar putea fi recuperată, însă ne gândim să punem în valoare apele minerale care ar putea încă exista în subsol, în zona de deal a orașului și localitățile învecinate. Cred că avem o mare posibilitatea să reașezăm orașul Baia Mare pe harta destinațiilor turistice climaterice din România, cred că avem acest potențial pe care îl vom exploata în timp", a declarat primarul municipiului Baia Mare.
Edilul orașului spune că până la efectuarea unor studii geologice pentru a identifica posibile resurse de ape minerale, administrația a pornit un amplu program de refacere a zonelor verzi, a unor parcuri și arhitectonicii orașului pentru a-l face îmbietor turiștilor români și străini.
Transformarea municipiului Baia Mare într-o posibilă destinație climaterică alături de alte variante turistice deja funcționale ar putea spori interesul operatorilor din turism români dar și străini, îndeosebi din țările învecinate cum sunt Ungaria sau Ucraina.

Stirea publicată de AGERPRES i-a incantat pe multi băimăreni, căci orasul are nevoie de o nouă sursă de castiguri. După lichidarea mineritului economia locală a mai functionat bine o perioadă datorită legii zonelor defavorizate pomovate de Decebal Traian Remes, dar si această facilitate a dispărut iar acum situatia economică nu este deloc incantătoare. Desi rata somajului se incadrează in media natională cetătenii orasului sunt nemultumiti de faptul că salariile din Baia Mare sunt cu mult mai mici decat salariu mediu pe economie. Ar trebui găsită o solutie care să ii ajute pe băimareni să castige mai bine.
Ar fi bine dacă intr-adevar Baia Mare s-ar putea transforma într-o destinație climaterică, dar din păcate resursele la care se gandesc autoritătile sunt putin supra-estimate !
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu