marți, 14 aprilie 2015

Maramuresenii alături de săracii României

Potrivit unei analize recente a ZF 83% din angajatii din România au salarii cuprinse între 975 de lei brut pe lună (nivelul salariului minim pe economie) si 2.415 lei brut pe lună (nivelul salariului mediu pe economie). Doar 4% din angajatii din România au salarii mai mari de 5.000 de lei brut pe lună.


Conform acestei analize judetul Maramures se află pe locul 22, cu un număr de 685 persoane care au salarii brute mai mari de 5.000 de lei pe lună. La prima vedere nu stăm foarte rău, fiind un pic sub jumătatea clasamentului, dar la o analiză mai atentă vom constata că stăm chiar foarte rău fată de judetele din fruntea clasamentului.
Lăsând la o parte Bucurestiul, care este recunoscut pentru nivelul ridicat al salariilor, judetele Ilfov, Cluj si Timis au de aproximativ 15 ori mai multe persoane cu salarii brute mai mari de 5.000 de lei pe lună decât judetul Maramures in timp ce judetele Brasov, Prahova si Sibiu au in medie de 7 ori multe persoane cu salarii brute de peste 5.000 de lei pe lună decât judetul Maramures. Situatia este socantă deoarece judetele Prahova, Cluj, Timis, Brasov au intr-adevar o populatie mai mare decât a judetului Maramures, dar nu cu mult (Prahova: 1,59 ori fată de Maramures, Cluj: 1,42 ori fată de Maramures, Timis: 1,38 ori fată de Maramures, Brasov: 1,12 ori fată de Maramures), iar judetele Ilfov si Sibiu au o populatie mai mică decât cea a judetului Maramures.
Raportat la populatie, topul judetelor in care un număr mare de persoane au salarii de peste 5000 lei brut pe lună se prezintă in felul următor:
·      Bucuresti – 7,17%
·      Ilfov – 3,09%
·      Cluj – 1,54%
·      Timis – 1,54%
·      Sibiu – 1,24%
·      Brasov – 1,10%
·      Prahova – 0,68%
In Maramures procentul este de doar 0,15% !

De ce s-a ajuns aici?
Unii vor spune că din cauza faptului că a fost un judet cu economie preponderent minieră. Răspunsul este fals, căci de atunci au trecut 25 de ani si era timp suficient pentru a schimba ceva. In Polonia, in numai 17 ani zona Gliwice, cea avea o economie asemănătoare cu cea a judetului Maramures, a ajuns o zonă puternic industrializată. Dar nu trebuie să ne uităm la polonezi. E destul să ne uităm la judetul Cluj, unde in Municipiul Cluj Napoca există 4 parcuri industriale ticsite de companii, si mai nou la fel si in Dej. Trelleborg Automotive Dej, distribuitor pentru Renault, Ford, Volkswagen si BMW face in 2015 o investitie de 16 milioane euro in parcul industrial de la Dej. Jenant pentru Baia Mare este faptul că, raportat la populatie, economia orasului Dej ajunge să fie mai dezvoltată decât a Municipiului Baia Mare.
Dar să nu ne comparam doar cu Clujul si să vedem ce se intâmplă in Sălaj. In timp ce judetul Maramures a reusit performanta să nu aibă niciun parc industrial, vecinii nostri despre care acum 20 de ani se spunea că sunt cei mai slab dezvoltati din Transilvania si-au făcut unul la Jibou iar economia Municipiului Zalău merge din ce in ce mai bine.
Nu este numai vina autoritătilor, care nu au stiut să atragă investitori in acelasi ritm in care au făcut-o autoritatile din alte judete. Intreprinzătorii locali nu au fost capabili să creeze mari capacităti de productie sau mari retele comerciale, la fel cum au făcut-o intreprinzătorii din Cluj, Timis, Brasov sau alte judete, iar acest lucru se reflectă in salariile plătite de firmele maramuresene.


De aceea maramuresenii trebuie să se multumească in continuare cu salarii mici si multe promisiuni electorale.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu