luni, 15 aprilie 2013

Baia Mare – orasul fara locuri de munca dar cu proiecte minunate

Romania la ora actuală suferă din cauza lipsei de investitii care să contribuie la crestere economică si la crearea de locuri de munca. Din pacate Baia Mare, alături de alte cateva orase din Moldova este una din localitatile cele mai afectate de inexistenta oportunitatilor de angajare. După ce mineritul s-a inchis, rand pe rand s-au inchis toate firmele care lucrau in industrii conexe (ex: Phoenix, Cupom).
In ultimii ani au existat niste oportunitati de redresare a situatiei prin crearea de parcuri industriale cu fonduri europene. In Cluj s-au făcut 4 astfel de parcuri industriale iar in alte orase cate unul (Oradea, Dej, Jibou, etc.). Din păcate Baia Mare a ramas “de cărută”.
Actualul Primar promite insă că lucrurile se vor schimba. In cursul lunii februarie 2013 pe site-ul primariei Baia Mare a apărut “Conceptul de Dezvoltare Economică al Municipiului Baia Mare”. In acest document se prevede ca “printre proiectele de amploare care vor fi dezvoltate în următorii ani se află o serie de parcuri industriale care vor sprijini dezvoltarea economică a zonei, facilitând şi atragerea investitorilor, dar mai ales crearea de noi locuri de muncă”.
Dintre proiectele de dezvoltare mentionate de Primar interesante sunt:
- dezvoltarea unui Parc Eco Industrial pentru întreprinderi mici şi mijlocii pe fosta platformă Cuprom;
- construirea Parcului Industrial Vest, de la Italsofa şi până spre Real;
- crearea unui Parc Tehnologic spre Metro;
- înfiinţarea unui prestigios Centru Universitar Metropolitan;
- înfiinţarea unui Centru Profesional Vocaţional in care tinerii sa fie pregatiti / specializati in diverse meserii;
- reluarea proiectului de acum 10 ani referitor la cearea unui “Soft Village” intre cartierele Ferneziu şi Firiza; - amenajarea unui Parc Logistic în proximitatea Aeroportului;
- crearea unui Centru Expoziţional în zona intersecţiei Bd. Bucureşti cu Europa.

Dacă aceste proiecte vor deveni realitate Baia Mare ar putea deveni un oras infloritor. Muti dintre cei care si-au pierdut locul de muncă isi spun sperante in aceste proiecte si nu in cele sociale lansate in ultimii 2 ani, care sunt necesare dar nu conduc la redresarea situatiei economice din Baia Mare. Vom urmari cu atentie ce se va intampla in urmatorii ani si vă vom tine la curent !

Speram să nu fie un doar “balon de săpun”, asa cum se intamplă de obicei in Romania.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu