sâmbătă, 12 decembrie 2015

Baia Mare, alaturi de Bucuresti, Cluj, si Timisoara pe lista scurta a candidatelor pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021

Dupa ce afacerile din Baia Mare au intrat “în vrie”, în sfarsit s-a întamplat ceva care ar putea relansa o parte din activitatea firmelor baimarene. Municipiul Baia Mare, alaturi de Bucuresti, Cluj, si Timisoara a ajuns pe lista scurta a candidatelor pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Capitala Culturala a Europei este un program creat de Parlamentul European ca sa promoveze, prin rotatie, solidaritatea si cooperarea între tarile din Europa de Vest si Europa de Est. Titlul de Capitala Europeana a Culturii este acordat anual unui numar de 2 orase europene pentru gazduirea unui program cultural complex care celebreaza unitatea în diversitate, ca principiu fundamental al spiritului european.

In februarie 2015, la initiativa primarului Catalin Chereches, Consiliul Local al Muncipiului Baia Mare a decis înfiintarea Fundatiei Baia Mare 2021, organism ce urma sa gestioneze candidatura municipiului pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Obiectivul urmarit era acela de a transforma Municipiul Baia Mare într-un pol turistic si cultural de importanta nationala si europeana, si de a produce o recalibrare economica prin turism cultural.
La competitie s-au inscris 14 orase: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara, Targu Mures.
Tinand cont de participarea la acest concurs a unor orase ca si Alba Iulia, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara, foarte putini au fost aceeia care au crezut ca Baia Mare are vreo sansa.

Surpriza placuta a venit vineri, 11 decembrie 2015, cand Steve Green, presedintele juriului de experti care evalueaza candidaturile, a anuntat lista scurta: Baia Mare, Timisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti sunt orasele care ramân în cursa pentru obrinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii 2021

Candidatura pentru titlul de Capitala Europeana reprezinta o oportunitate unica pentru ca Municipiul Baia Mare sa se afirme la nivel national si european într-un mod pozitiv si sustenabil.

Chiar daca banii de care Baia Mare se va bucura în continuare nu se compara cu veniturile pe care le obtin orase ca si Cluj, Oradea sau Satu Mare din parcurile industriale, plasarea orasului pe lista finalistilor ofera sperante redresarii economice.


Hai Baia Mare !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu